top of page
MareGreco.com
  • Writer's pictureMare Greco

Φ. Κωστόπουλος, Πρόεδρος Δ.Ν.Ε.: "επιτακτική η ανάγκη να συσπειρωθούμε ως ναυτιλιακοί πράκτορες"

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 έλαβε χώρα στη Λεμεσό, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου. Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, απηύθυνε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, χαιρέτισαν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Πέτρος Κρασσάς, οι ηγεσίες του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης Ελλάδος, κύριος Φίλιππος Κωστόπουλος.

Η ομιλία του κυρίου Κωστόπουλου:




Είναι μεγάλη μου η χαρά που βρίσκομαι στην Κύπρο για το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων για άλλη μια χρονιά. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου για την τιμητική αυτή πρόσκληση και τους συγχαίρω για την επανεκλογή τους.

Σημαντικές εξελίξεις και θετικές συγκυρίες:

1. Προοπτικές ανάδειξης της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου, μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Εast Μed.

2. Κόμβος διεθνών μεταφορών τα ελληνικά λιμάνια: Πειραιάς, το σταυροδρόμι των 3 ηπείρων και η βέλτιστη μεταφορική λύση για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων προς Κ.Α. Ευρώπη.

3. Σε εξέλιξη τα προγράμματα διασύνδεσης των Ευρωπαϊκών χωρών μέσω της δημιουργίας Πανευρωπαϊκών διαδρόμων (Ελλάδα – συμμετοχή στο Οrient East Μed Corridor που συνδέει τα ελληνικά λιμάνια με τα Βαλκάνια και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Προβλέπεται και η σύνδεση των Κυπριακών λιμένων μέσω του λιμένος Πειραιώς.

4. Ώριμη φάση ιδιωτικοποίησης με τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων στις λιμενικές, σιδηροδρομικές υποδομές και στα logistics. Πρώτα αποτελέσματα για Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Λεμεσό και έντονο ενδιαφέρον επενδυτών για τα 10 περιφερειακά λιμάνια.

5. Έντονο ενδιαφέρον από την κινεζική κυβέρνηση για επενδύσεις σε τομείς ενέργειας, χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακίνητα, τουρισμό, μεταφορές και για την εισαγωγή περισσότερων ελληνικών και κυπριακών προϊόντων στη Κίνα.

6. Ανάπτυξη εμπορίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος (+15% το 2018 και εξαγωγές της Κύπρου +23%). Δημιουργία περισσότερων θαλάσσιων συνδέσεων μεταξύ 2 χωρών για διευκόλυνση μεταφοράς αγαθών.


Κοινές Προκλήσεις:

1. Μεγάλη συγκέντρωση ναυτιλιακών γραμμών που οδηγεί στον περιορισμό των πρακτορεύσεων και επομένως των πρακτορείων. Αλλαγή πολιτικών και στρατηγικών τους που επηρεάζει και τον ρόλο του ναυτιλιακού πράκτορα (cost centers, outsourcing υπηρεσιών, αυτοματοποίηση διαδικασιών).

2. Σε εξέλιξη η ανάπτυξη των συμμαχιών: Η επιλογή τους για το λιμάνι μεταφόρτωσης είναι στρατηγικής σημασίας και καθορίζει την τύχη και το μέλλον των λιμανιών μας. Το λιμάνι του Πειραιά θα πρέπει να συνεχίζει να αναπτύσσεται.

3. Τάση ελέγχου όλου του δικτύου μεταφοράς από το λιμάνι, τον πράκτορα, τις μεταφορές, τους εκτελωνισμούς και τα depot-αποθήκες, προκειμένου να προσφέρουν door-to-door υπηρεσίες σε all-in τιμές.

4. Aλλαγή συνθηκών ανταγωνισμού με την μετατροπή των λιμενικών υπηρεσιών από κρατικές σε ιδιωτικές και μείωση της διαπραγματευτικής μας θέσης.


Κοινοί Στόχοι Ναυτιλιακών Πρακτόρων:

1. Βεβαίωση ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα: προσέλκυση ναυτιλιακών γραμμών, νέα services και περισσότερες συνδέσεις, ανταγωνιστικό κόστος και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.


2. Επίτευξη γρήγορης προσαρμογής στα νέα τεχνολογικά δεδομένα με την ψηφιοποίηση των πληροφοριών και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

3. Η ανάπτυξη υποδομών να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και την αναγκαία ασφάλεια τόσο για το προσωπικό όσο και για τους χρήστες.

4. Μέσω της εκπαίδευσης, ταχύτερη προσαρμογή των εργαζομένων του κλάδου στα νέα δεδομένα. Κατάλληλη προετοιμασία των νέων για την είσοδό τους στη ναυτιλία με τη συμμετοχή μας στην κατάρτιση κατάλληλων πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Εν τέλει, δημιουργία νοοτροπίας που βασίζεται στις βασικές αρχές του επαγγέλματός μας (προσαρμοστικότητα, αξιοπιστία, αυτοβελτίωση).

5. Ανάδειξη του σημαντικού μας ρόλου για το διεθνές εμπόριο, και αναγνώριση της συμβολής μας στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Ο ναυτιλιακός πράκτορας αναγνωρίζει τις σημαντικές ευθύνες που έχει, αλλά υπάρχουν και ευθύνες που δεν του αναλογούν, οπότε είναι σημαντική η νομική θωράκισή του.

6. Δυναμική εκπροσώπηση σε διεθνούς οργανισμούς που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των μεταξύ μας συνεργειών και της διατύπωσης κοινών ισχυρών θέσεων. Ευχαριστώ τον κύριο Παπαβασιλείου για την πολύτιμη βοήθειά του στο συνέδριο της FONASBA και τον συγχαίρω για το σημαντικό έργο του ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.


Χάρις στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αλλά και λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, είναι -εκτός από εθνική μας υποχρέωση- επιτακτική η ανάγκη να συσπειρωθούμε ως ναυτιλιακοί πράκτορες, μέσω των συνδέσμων μας για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους.


Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και γι’ αυτό προτείναμε τη σύναψη ενός ισχυρού συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των ναυτιλιακών πρακτόρων Ελλάδος και Κύπρου.

Εύχομαι καλές γιορτές γεμάτες χαρές και ωραίες στιγμές σε όλους σας.



bottom of page