top of page
MareGreco.com
  • Writer's pictureMare Greco

Cpt. Μ. Τσικαλάκης, Πρόεδρος ΠΕΠΕΝ: Επαγρυπνούμε και αγωνιζόμαστε για την πρόοδο των Ναυτικών μας!

Η ομιλία του Cpt. Μανώλη Τσικαλάκη, Προέδρου Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στην ετήσια επίσημη εκδήλωση της Π.Ε.Π.Ε.Ν., που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Ο.Λ.Π. στις 12 Φεβρουαρίου 2020.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Σύρου,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Πειραιά,

Άγιοι Πατέρες,

Κύριε Υπουργέ Εμπορικής Ναυτιλίας,

Κύριοι πρώην Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας,

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριοι Γενικοί Γραμματείς του ΥΝΑ, Κύριοι πρώην Γενικοί Γραμματείς του ΥΝΑ,

Κύριε Αρχηγέ, Κύριε πρώην Αρχηγέ, Κύριοι Υπαρχηγοί και Κύριοι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος,

Κύριε Πρόεδρε του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,

Κύριε Εκπρόσωπε της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε.,

Κύριε Δήμαρχε Πειραιά,

Κύριε Δήμαρχε Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης,

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,

Κύριοι Πρόεδροι και Μέλη άλλων Εφοπλιστικών Ενώσεων,

Αγαπητέ Cpt. Παναγιώτη Τσάκο,

Κύριε Πρόεδρε και Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Γ.Σ.Ε.Ε,

Κύριε Πρόεδρε του Ν.Ε.Ε,

Κύριε Πρόεδρε του Ν.Α.Τ.,

Kύριοι Συνάδελφοι των άλλων σωματείων,

Κύριοι Πρόεδροι φορέων και οργανισμών,

Κυρίες και Κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, αγαπητοί Συνάδελφοι,

εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, ευχαριστώ θερμά όλους σας, που με αγάπη για τους ανθρώπους της θάλασσας, ενδιαφέρον και έμπρακτη συμπαράσταση για το έργο της Ενώσεώς μας, δεχτήκατε την πρόσκλησή μας και είστε σήμερα μαζί μας και σε αυτή την εορταστική εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός. Η παρουσία σας μας τιμά πάντα!


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, εν ενεργεία και απόμαχοι, σας ευχαριστούμε θερμά που συμμετέχετε στο συλλογικό όργανο των απανταχού Ελλήνων Πλοιάρχων, σας ευχαριστούμε επίσης που υποστηρίζετε δυναμικά τις προσπάθειες και τις διεκδικήσεις μας, που μας τιμάτε με το δυναμικό και μαζικό παρόν σας, που είστε και σήμερα μαζί μας. Από εσάς αντλούμε έμπνευση, κουράγιο, ήθος και πολιτισμό! Κυρίες και Κύριοι, παρακαλώ πολύ, λίγο πριν ξεκινήσουμε την εκδήλωσή μας, αναγνωρίζοντας την αγάπη και την προσφορά τους στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, αλλά και ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στο πρόσωπό τους, να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή και να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή, στους αφανείς ήρωες Συναδέλφους ναυτικούς, αλλά και σε όλους εκείνους τους Συνανθρώπους μας, που το ταξίδι στη θάλασσα γι’ αυτούς δεν είχε επιστροφή. Αιωνία να είναι η ανάπαυσή τους! Θα έχουν πάντα μια θέση στις καρδιές και στη μνήμη μας.

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού

Ο Captain Μανώλης Τσικαλάκης, Πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ε.Ν.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, εδώ και τέσσερα χρόνια που μου αναθέσατε το ύψιστο καθήκον της προεδρίας της Π.Ε.Π.Ε.Ν., στέκομαι μπροστά σας, με συγκίνηση και υψηλότατο αίσθημα ευθύνης. Στέκομαι με σεβασμό σε όσα με σκληρή δουλειά, πείσμα και αγώνες κατάφεραν να κερδίσουν για εμάς οι προκάτοχοί μας, αλλά και σε όλα όσα μαζί καταφέραμε αυτά τα χρόνια. Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι, με κοινή στόχευση, υγιή συνδικαλισμό, σκληρή δουλειά και κυρίως ομοψυχία τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Μάθαμε ότι το μέλλον μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και από τις πολιτισμένα μαχητικές διεκδικήσεις μας. Διδάξαμε σεβασμό και απαιτήσαμε δικαιοσύνη! Σταθήκαμε δίπλα - δίπλα στους καθημερινούς αγώνες, για τα κοινά - δίκαια συμφέροντά μας. Σταθήκαμε υπερήφανα μπροστά στις προκλήσεις, συμμετείχαμε δυναμικά στις εξελίξεις.

- Επί θητείας μας στηρίξαμε υγιείς συνδικαλιστικές δράσεις, για τις υποδομές εκπαίδευσης, εκπονήσαμε νέες μελέτες και επικαιροποιήσαμε παλαιότερες, για την καλύτερη στήριξη των δίκαιων χρόνιων αιτημάτων μας. - Προβάλλαμε σε όλα τα κοινωνικά και πολιτειακά επίπεδα τα προβλήματα των Ελλήνων Πλοιάρχων και κατά συνέπεια των Ελλήνων Ναυτικών. - Κοινοποιήσαμε παντού τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας για την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και συμμετείχαμε σε συνέδρια και ημερίδες για περαιτέρω ενημέρωση σε θέματα που μας αφορούν. Κυρίες και Κύριοι, Η διαδρομή μου στα τέσσερα χρόνια που υπηρέτησα το θεσμό του Προέδρου της Π.Ε.Π.Ε.Ν, αποτέλεσε τη συνισταμένη μία ας πεισματικά αδιάκοπης, εκτεταμένης και πολύπλευρης σειράς προσπαθειών, οι οποίες είχαν ως αποκλειστικό κίνητρο και καθοδηγητή, τη διερεύνηση και την αποτελεσματική υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων όλων των Πλοιάρχων και Αξιωματικών Καταστρώματος.

Έθεσα, θέσαμε υψηλούς στόχους για ένα καλύτερο μέλλον και την περεταίρω αναβάθμιση της Ένωσής μας σε ισότιμο συμμέτοχο των όσων σχεδιάζονται, αποφασίζονται και συντελούνται στην Ναυτιλία και εργαστήκαμε με ζήλο γι’ αυτό.

Το ζητούμενο για εμένα ήταν και παραμένει: Η αξιοπρέπεια και το μέλλον των Ελλήνων Πλοιάρχων, των Ελλήνων Ναυτικών. Αυτοί ήταν κυρίως οι άξονες της συλλογιστικής, με την οποία και από την οποία εκπορεύτηκαν όλες οι προσπάθειές μου, όχι μόνο οι δικές μου, αλλά και των συναδέλφων μου απο το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας.

Είναι αξιομνημόνευτη η εμπιστοσύνη και η βοήθεια που μου επέδειξαν.

Τους ευχαριστώ από καρδιάς για τη δημιουργική μας πολύχρονη συνεργασία.

Και βέβαια ευχαριστώ όλους εσάς, τους Πλοιάρχους και τους Αξιωματικούς Γέφυρας, για την ειλικρινή αγάπη με την οποία μας περιβάλατε. Είμαστε και πάλι μαζί, ενώπιος - ενωπίω, σας κοιτάζουμε στα μάτια και σας υποσχόμαστε ότι και σ΄αυτή τη νέα μας θητεία θα εργαστούμε με ζήλο και σεβασμό στον κοινό σκοπό.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, Η βοήθειά σας ήταν ουσιαστική και αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη κάθε προσπάθειας μας, συνετέλεσε δε στις λύσεις των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίσαμε, πολλά εκ των οποίων έχουν βρει τη ρότα τους. Ενδεικτικά, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω: 1. Με τις δικές μας καταλυτικές παρεμβάσεις και προτάσεις πετύχαμε τη σίτιση των σπουδαστών των ΑΕΝ, συμβάλαμε στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και των επισκευών τους. Επανήλθαν οι καταργηθείσες θέσεις των ναυτοδιδασκάλων, για τους οποίους καταφέραμε να δοθούν και μάλιστα μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, μικρές έστω μισθολογικές αυξήσεις.

2. Καταφέραμε να καταλαμβάνει και Πλοίαρχος θέση στην ιεραρχία της Δ.Ν.Ε., ήταν ένα από τα πάγια αιτήματά μας. Έτσι, τιμάται ο Έλληνας Πλοίαρχος και αναβαθμίζεται η Ναυτική Εκπαίδευση. (Το οποίο είναι πια καιρός Κύριε Υπουργέ να υλοποιηθεί)

3. Με το ίδιο ενδιαφέρον αγκαλιάσαμε και το ΚΕΣΕΝ, που αποτελεί στην ουσία τις μεταπτυχιακές μας σπουδές. Με τις προσπάθειες των συναδέλφων καθηγητών διαφαίνεται ήδη η ανάκαμψη στη λειτουργία του για τους σκοπούς που υπηρετεί. Η Ένωσή μας, σε συνεργασία με το ΚΕΣΕΝ, διοργάνωσε καθ’ όλη την τετραετία διάφορες χρηστικές ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια που αφορούν όλους τους συναδέλφους Πλοιάρχους στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλοίο, αλλά και στο λιμάνι. (Πρόγραμμα το οποίο συνεχίζεται στον χώρο συνεδρίων της Ενώσεώς μας)

Με την ίδια ζέση αγκαλιάζουμε και τα Ναυτικά Λύκεια, τα φυτώρια ναυτοσύνης της χώρας μας. Με εξαιρετικά μεγάλο, ίσως και ακόμη μεγαλύτερο, ζήλο θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, να κατανοήσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να δώσουμε βιώσιμες λύσεις για την ανάπτυξη και ευημερία τους. Μη μας περνάει απαρατήρητο ότι τα παιδιά που σπουδάζουν σε αυτά, έχουν επιλέξει το ναυτικό τομέα, με ειδικότητα Πλοιάρχου ή Μηχανικού είναι ήδη ναυτικοί στην ψυχή και στη συνείδησή τους. Το μέλλον και οι εξελίξεις στα πλοία είναι μπροστά μας, ο εκσυγχρονισμός της Ναυτικής Εκπαίδευσης είναι μία πρόκληση και καλούμαστε όλοι, Πολιτεία και Φορείς να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να συνεργαστούμε αρμονικά ώστε να συνδράμουμε ο καθένας από την θέση του, με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον, την Ελληνική Ναυτιλία.

4. Οι προσπάθειές μας στράφηκαν εξ’ αρχής στην τροποποίηση του νόμου, για ευνοϊκότερο υπολογισμό των συντάξεων, για τους συνταξιούχους συναδέλφους και την άμεση εκκαθάριση αφενός όλων των εκκρεμών συντάξεων, κύριων και επικουρικών και αφετέρου την καταβολή των εφάπαξ, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που προσπάθησαν να επιβιώσουν με προσωρινές συντάξεις. Και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Για εμάς το συνταξιοδοτικό και το ασφαλιστικό μας αποτελούν ζωτικής σημασίας θέματα. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις και κωλύματα θα πρέπει να εκδοθούν οι νέες συντάξεις. Ευελπιστούμε επίσης ότι η νέα Κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις αδικίες που υπέστησαν οι συνάδελφοί μας ήδη συνταξιούχοι ναυτικοί με το Νόμο Κατρούγκαλου, με μειώσεις στις συντάξεις τους από το πρώτο ευρώ, ξεπερνώντας στο σύνολο τους σχεδόν το 60%.

5. Συμμετέχουμε στην Επιτροπή του ΕΦΚΑ και στο συμβούλιο του ΝΑΤ. Μέσα από αυτά τα συλλογικά όργανα, διεκδικούμε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας. Μείζονος σημασίας θέμα ήταν η επίτευξη της συμφωνίας για την ασφάλιση στο ΝΑΤ των συναδέλφων που εργάζονται στα γραφεία, ώστε να βγαίνει ωφελημένο και οικονομικά ενισχυμένο, εκτός από τους συναδέλφους και το ΝΑΤ. Επιπλέον, με αυτή την τροποποίηση πετύχαμε, να μπορούν οι συνάδελφοι να ανανεώνουν τα διπλώματά τους, χωρίς τον κίνδυνο να τα χάσουν και τέλος διεκδικούμε, να μπορούν επίσης και οι συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται, να συνεχίσουν να ασφαλίζονται στο ΝΑΤ, ενώ εργάζονται στο γραφείο, πάλι προς όφελος του ΝΑΤ, αλλά και των συναδέλφων μας. 6. Πετύχαμε να μπορούν πλέον οι Δόκιμοί μας να εξαγοράζουν το εκπαιδευτικό τους μπάρκο, πληρώνοντας 12 μηνιαίες δόσεις και η θεώρηση της υπηρεσίας τους να γίνεται σε χρονικό διάστημα 36 μηνών. Αυτό φυσικά αφορά όλους τους Ναυτικούς μας και όχι μόνο τους Δόκιμους. 7. Αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για την Ελληνική σημαία, την ελκυστικότητά της και την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αλλά και την παραμονή σε αυτό των σημερινών ναυτικών. 8. Συμμετέχουμε στα Πειθαρχικά Συμβούλια Α’ και Β’ βαθμού, στο ΑΣΝΑ, ΣΝΕ και στην Επιτροπή του ΥΝΑ για τα λιμάνια. Οι εισηγήσεις μας στην εν λόγω Επιτροπή που προέρχονται από την βοήθεια των συναδέλφων Πλοιάρχων, οι οποίοι είναι οι κατεξοχήν χρήστες των λιμανιών και με τις γνώσεις, την πείρα και τη ναυτοσύνη τους, διαχειρίζονται εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, έχουν ως αποτέλεσμα να γίνονται και να προγραμματίζονται αναγκαίες επισκευές και βελτιώσεις σε αρκετά λιμάνια της χώρας μας. 9. Συμβάλαμε καθοριστικά στην υπογραφή των Ετήσιων Συλλογικών Συμβάσεων Ακτοπλοΐας, Τουριστικών Μεσογειακών και Πορθμείων για τα δύο τελευταία χρόνια με αύξηση για το 2018 αλλά και για το 2019 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Μια αύξηση που είχε να πραγματοποιηθεί πολλά χρόνια, λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων της πατρίδας μας.


Και συνεχίζουμε:

1. Διεκδικούμε να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς για τους Έλληνες Ναυτικούς.

Θα αγωνιζόμαστε για το Ασφαλιστικό των Ναυτικών μας. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αδικία που έχουν υποστεί οι συνάδελφοί μας και θα εργαστούμε με σταθερότητα και υπομονή για την επίλυση και αυτού του τεράστιου θέματος. Στην δικιά μας απλή λογική, η τόνωση της Ελληνικής Ναυτιλίας με λαμπρούς νέους, μορφωμένους και ευσυνείδητους επαγγελματίες συνδέεται αναπόφευκτα και με την βελτίωση των φορολογικών ρυθμίσεων (έχουμε ήδη καταθέσει ειδική έρευνα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και θα επανέλθουμε κύριε Υπουργέ) την ενίσχυση των ασφαλιστικών παροχών και την ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας.

2. Διεκδικούμε να αλλάξει και να αναθεωρηθεί η απαράδεκτη και απαρχαιωμένη νομοθεσία που βλέπει παντού μόνο ευθύνη Πλοιάρχου. Θα πρέπει να επιμεριστούν οι ευθύνες ώστε να μετακυλιστούν σε αυτούς που προκάλεσαν το ατύχημα, το οποίο κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Πλοίαρχος με το λιγότερο δυνατό κόστος. Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Ναυτιλίας που έχει μερικώς εφαρμοσθεί και αναμένουμε από το νέο Υπουργό την πλήρη εφαρμογή της. Αφορά τα πρόστιμα και τις κατασχέσεις περιουσιών εις βάρος των συναδέλφων Πλοιάρχων, που προκύπτουν από την λειτουργία του πλοίου, κυρίως στην Ακτοπλοΐα. 3. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το επάγγελμά μας σε υψηλά επίπεδα, να προβάλλουμε τα αιτήματά μας και να διορθώνουμε όσες αδικίες μας επιβάλλονται. Δεν είναι πάντα εύκολο, ούτε άμεσα κατορθωτό. Θα συνεχίσουμε όμως να επαγρυπνούμε και να αγωνιζόμαστε για το μέλλον του κλάδου μας, την πρόοδο των Ναυτικών μας και της Εμπορικής μας Ναυτιλίας.

4. Εκφράζουμε την αγανάκτηση μαζί με όλους τους Έλληνες Ναυτικούς αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή μας με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ένοπλης επίθεσης και πειρατείας σε Ελληνικά πλοία που είχαν μάλιστα ευτυχώς αίσιο τέλος χάρη στις άμεσες και συντονισμένες ενέργειες τόσο των εταιριών αλλά και του Υπουργείου μας.

Θα πρέπει να ληφθούν επιτέλους από την Παγκόσμια Ναυτική Κοινότητα ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους έκνομα περιστατικά σε εμπορικά πλοία που θα προστατεύουν τους ναυτικούς μας, τα πλοία και το θαλάσσιο εμπόριο.

5. Διατηρούμε καλό κλίμα στις σχέσεις που διέπουν την Ένωσή μας με τις Εφοπλιστικές Ενώσεις. Ιδιαίτερα όσον αφορά τους αμοιβαίους προβληματισμούς, επιδιώκοντας την επίλυση προβλημάτων με σκοπό τη λήψη παραγωγικών αποφάσεων στα θέματα που μας αφορούν.

Προχωράμε σταθερά, συνεχίζουμε με μεγαλύτερο ζήλο και μαχητικότητα, παρά τα εμπόδια και τις οπισθοδρομικές τακτικές που κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν.

Δυστυχώς, αγαπητοί Συνάδελφοι, είναι αλήθεια! Πρόσωπα χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς, καρεκλοκένταυροι - αριβίστες του συνδικαλιστικού κινήματος, πασίγνωστοι πλέον εκ του αποτελέσματος, για την εμμονή και την προσήλωσή τους στην καρέκλα της εξουσίας, διακρίνονται για τη συστηματική πολιτική ακινησίας και αδιαφορίας, με αποτέλεσμα την πλήρη τελμάτωση θεμάτων και προβλημάτων που αφορούν τους συναδέλφους ναυτικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχους.

Κορυφαία ζητήματά μας όπως, η ανεργία, το φορολογικό, η εκπαίδευση, οι οργανικές συνθέσεις και η προσέγγιση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα έχουν μπεί με ευθύνη τους στα αζήτητα.

Τους καταγγέλλουμε αυτούς, αλλά και τους λιγοστούς υποστηρικτές τους και τους πληροφορούμε ότι, με αυλοκόλακες, κακούς συμβούλους, αντιδημοκρατικούς χειρισμούς, συμπράξεις με ξένα συμφέροντα προς το υγιές συνδικαλιστικό κίνημα και ευκαιριακούς αυτοαποκαλούμενους ταξικούς συμμάχους, ως χθες αντιπάλους τους, δε θα μας εξολοθρεύσουν, δε θα μας αποδυναμώσουν, αντίθετα, μας βρίσκουν ενωμένους και δυνατούς απέναντί τους.


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι όλων των Ναυτικών Ενώσεων και Συνδέσμων, Ξεκινήσαμε μια τίμια προσπάθεια, ανεξαρτήτως ειδικότητας, χωρίς προσωπικό συμφέρον και όφελος, χωρίς κομματική ταυτότητα, υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, για τη σωτηρία και αναγέννηση του συνδικαλισμού αλλά και της Π.Ν.Ο.!

Μοναδικό μας εφόδιο είναι το κοινό καλό, η πίστη μας στο υγιές και δημοκρατικό συνδικαλιστικό κίνημα και εσείς, όλοι οι σκεπτόμενοι με αγωνίες συνάδελφοί μας.

Πρέπει κάποιοι να το καταλάβουν καλά… Κανείς δεν είναι μόνιμος… κανείς δεν είναι αναντικατάστατος!

Κανείς δεν θα βάλει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από τον κόπο του Έλληνα ναυτικού.

Κανείς δεν θα τον απαξιώσει, δεν θα το επιτρέψουμε!


Η επόμενη μέρα ήδη ξεκίνησε. Και ποιος μπορεί να πάει κόντρα στην ανανέωση, ποιος μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα της προόδου και της εξέλιξης, ποιος μπορεί να προδώσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των νέων αυριανών συναδέλφων μας που είναι εδώ και μας παρακολουθούν, ποιος μπορεί να τους κλέψει την ορμή της προόδου και της δημιουργίας…

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, φίλοι μας, οι αυριανοί άξιοι συνεχιστές της ναυτικής παράδοσης του τόπου μας, οι Δόκιμοι Πλοίαρχοι, οι λαμπροί σπουδαστές των Α.Ε.Ν και των Ναυτικών Λυκείων είναι εδώ και κοσμούν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Τους καλωσορίζω!


Αγαπητοί μελλοντικοί Συνάδελφοι, είσαστε το λαμπρό μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας!

Αποτελείτε τους συνεχιστές της μεγάλης ναυτικής παράδοσης του τόπου μας, οι νέοι επιστήμονες της Ελλάδας που διάλεξαν το ναυτικό επάγγελμα.

Αγαπητοί νέοι αξιωματικοί του Εμπορικού μας Ναυτικού, είσαστε μπροστά στις προκλήσεις, μπροστά στις εξελίξεις, ανοίξτε τα πανιά σας και βάλτε ρότα για τους μακρινούς προορισμούς, τα μεγάλα λιμάνια της θάλασσας και της ζωής.

Με γνώσεις, ήθος, υπερηφάνεια και εργατικότητα, συνεχίστε να διαδίδετε τον πολιτισμό και τη ναυτοσύνη των Ελλήνων στα πέρατα του κόσμου.

Αποκτήστε γνώσεις και εμπειρία από τους άρτια καταρτισμένους καθηγητές και εκπαιδευτές σας και γίνετε εσείς οι επόμενοι σύγχρονοι managers των πλοίων και των ναυτιλιακών εταιρειών όπου γης.

Με υψηλό επαγγελματισμό και υγιή ανταγωνισμό αποδείξτε ότι διαλέξατε το πιο τολμηρό, το πιο ρομαντικό αλλά και το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα.

Μη σας τρομάξουν οι αντιξοότητες και οι φουρτούνες. Είναι προκλήσεις που θα καταδείξουν την αξία και το ψυχικό σας σθένος.

Σας εύχομαι, όλοι σας ευχόμαστε να έχετε τύχη, υγεία και εξαιρετικές επαγγελματικές ευκαιρίες και εμπειρίες ζωής.

Εμείς θα είμαστε εδώ, πάντα δίπλα σας, να σας καμαρώνουμε και να νοιαζόμαστε για εσάς.


Αγαπητοί Συνάδελφοι, παραμένουμε ακόμη σε ένα ρευστό και ιδιότυπο εργασιακό προς το παρόν ελπίζω, τοπίο στη χώρα μας, προσπαθούμε ακαταπόνητα να προβάλλουμε τα αιτήματα της Ένωσής μας και να διορθώνουμε όλα τα κακώς κείμενα που είναι συσσωρευμένα επι δεκαετίες.

Η σχέση μας και με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ευελπιστούμε ότι θα είναι γόνιμη και παραγωγική. Ο Υπουργός μας ο κ. Πλακιωτάκης, που μας τιμά πάντα με την παρουσία του, γνωρίζει τα προβλήματα του κλάδου μας και προσβλέπουμε στην συνέχιση της συνεργασίας μας και από αυτή του τη θέση, ώστε να βρίσκουμε κοινή γραμμή πλεύσης για την επίλυσή τους.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε για το μέλλον του κλάδου μας, την πρόοδο των Πλοιάρχων και των Ναυτικών μας και την προβολή της Χώρας μας διεθνώς. Ετοιμαζόμαστε για νέους αγώνες, για καινούργιες διεκδικήσεις, τα συνδικαλιστικά όργανα δεν πρέπει να παραμένουν σε αδράνεια… Όλα αλλάζουν... Όλα θα πρέπει να αλλάξουν! Η κάθαρση θα πρέπει να γίνει εκ των έσω. Πρέπει πρώτα να αναθεωρηθούν οι παλαιές τάσεις και οι παλαιομοδίτικες συνδικαλιστικές απόψεις και πρακτικές, πρέπει τώρα να ταράξουμε τα νερά, να αναθεωρήσουμε τη στάση του συνδικαλισμού!Ας μαθαίνουμε όλοι από τα λάθη μας! Να ανοίξουμε τα πανιά μας κόντρα στους ανέμους του παλιού συνδικαλιστικού κατεστημένου, ας ταράξουμε τα νερά... Μπορούμε!

Σας θέλουμε μαζί μας, δίπλα μας, συμπαραστάτες, σύμβουλους και συνοδοιπόρους μας, παλαιούς και νέους Πλοιάρχους, παλιούς και νέους ναυτικούς, η ισχύς μόνο εν τη ενώσει επιτυγχάνετα. Η συμμετοχή είναι δύναμη!


Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το νέο εκλεγμένο Διοικητικό μας Συμβούλιο αποτελείται από εκλεκτούς και πάλι Συναδέλφους που εσείς ψηφίσατε και έχει μια ευχάριστη πρωτιά! Για πρώτη φορά, στα 100 χρόνια ύπαρξης της Π.Ε.Π.Ε.Ν, γυναίκα - άξια συνάδελφος - εκλέγεται και αναλαμβάνει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ένωσής μας.

Είμαι ευτυχής που υποδέχομαι την συνάδελφο Cpt. Ελένη Παπαδοπούλου. Είναι μία ιστορική στιγμή για εμάς, που αισιόδοξα περνά το μήνυμα των αλλαγών που συντελούνται. Της εύχομαι -όπως επίσης και στους υπόλοιπους Συναδέλφους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου- η θητεία μας να είναι δημιουργική, μαχητική, δημοκρατική και ακομμάτιστη, για το κοινό καθήκον και συμφέρον τόσο των Συναδέλφων μας, αλλά και της Ναυτιλίας γενικότερα. Προσβλέπω στη βοήθειά τους και είμαι σίγουρος ότι μαζί θα κάνουμε και πάλι πολλά επιτυχημένα βήματα μπροστά!

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αφού σας ευχαριστήσω θερμά εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Π.Ε.Ν., θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του μεγάλου Νομπελίστα ποιητή μας Γεώργιου Σεφέρη: «Τη θάλασσα, τη θάλασσα, ποιος μπορεί να την εξαντλήσει!» και επιτρέψτε μου να συμπληρώσω: την αδάμαστη ψυχή, τη ναυτοσύνη του Έλληνα, ποιος μπορεί να την εξαντλήσει!

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή, ευλογημένη, δημιουργική χρονιά, υγεία, ευτυχία σε εσάς και τις οικογένειές σας. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο! Στους απανταχού Έλληνες Πλοιάρχους και σε όλους τους Ναυτικούς μας, εύχομαι γαλήνιες θάλασσες, ανέφελους ορίζοντες, υγεία, ευτυχία και προκοπή, προσωπική και οικογενειακή!

Το Mare Greco ευχαριστεί θερμά: Tην Πανελλήνια Ενώση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού για την ευγενική παραχώρηση της ομιλίας του Cpt. Μ. Τσικαλάκη, Προέδρου Δ.Σ. και

τον κύριο Γιώργο Χριστάκη, ναυτιλιακό φωτογράφο για το φωτογραφικό υλικό.bottom of page