top of page
MareGreco.com
Writer's pictureMare Greco

Cpt. Σωκράτης Τίγκος, Crew / Marine Manager: Τι Ναυτικούς θέλουμε;


Το Crewing είναι ένα κομμάτι πολύπλοκο, είναι μια θέση νευραλγική.

Μία θέση, η οποία δύσκολα σε κάνει καλό στην δουλειά σου, και πολύ εύκολα σε "μαυρίζει".

Μία θέση, η οποία έχει σχέση με όλη τη δομή της εταιρείας και πρέπει να συνεργαστεί με όλα τα departments, ακόμα -κάποιες φορές- και με τον ίδιο τον εφοπλιστή.

Ο προφανής λόγος είναι ότι μιλάμε για την διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Μια διαχείριση, η οποία είναι αφενός καθημερινή και συνεχής (αυξάνοντας δηλαδή τις πιθανότητες λάθους) και αφετέρου υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν ή και να καταστρέψουν τον οποιοδήποτε σχεδιασμό του εκάστοτε Crew Manager.

Γνωρίζουμε λοιπόν τις πιθανότητες κάτι να συμβεί, όπως να υπάρξει medical case, το οποίο ίσως και να σε οδηγήσει σε μη προγραμματισμένη αλλαγή του rotation plan, υπάρχει η ξαφνική επιθυμία του Nαυτικού να επιστρέψει σπίτι του, στην οικογένειά του και πολλοί, μα πάρα πολλοί ακόμη, λόγοι-παράγοντες.

Ακριβώς λοιπόν, επειδή ο σχεδιασμός είναι εύκολο να αλλάξει, πρέπει να υπάρχει πάντα ένα plan b και ίσως μερικές φορές και plan c.

Φυσικά αυτό είναι εύκολο στη θεωρία, μιας και για να γίνει, για να μπορείς δηλαδή να έχεις παραπάνω από ένα πλάνο, χρειάζεσαι Nαυτικούς ώστε να "γεμίσεις" αυτό το πλάνο. Χρειάζεσαι μια δεξαμενή, ανάλογη φυσικά του μεγέθους της κάθε εταιρείας. Και το να έχεις σήμερα Nαυτικούς, είναι εύκολο, όμως το να έχεις καλούς Nαυτικούς, περνά από πολλά εμπόδια.


Πάμε τώρα στο βασικό ερώτημα: Τι σημαίνει καλός Nαυτικός; Ποια είναι τα standards, ποιες οι προδιαγραφές; Μιλάμε για πτυχία ή για ναυτοσύνη; Για γραμματειακή υποστήριξη ή για Ναυτικούς;

Η απάντηση θεωρώ πως είναι κάπου στη μέση. Οι ανάγκες της ναυτιλίας και η εξέλιξη της γενικότερης κατάστασης, απαιτούν έναν συνδυασμό των παραπάνω. Χωρίς όμως να χρειάζεται υπερβολή προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Δε χρειάζονται επιστήμονες, οι επιστήμονες είναι στη NASA και στα νοσοκομεία.

Χρειάζονται Ναυτικοί επαγγελματίες, άνθρωποι υπεύθυνοι, με φιλοδοξία να καθιερωθούν στην εταιρεία που θα ναυτολογηθούν.


Εκεί λοιπόν, γίνεται το "παιχνίδι": Στον παλμό. Εκεί που πρέπει να "δεις" και να "διαβάσεις" αυτό που δε φαίνεται σε κανένα βιογραφικό: το στοιχείο εκείνο, που δεν υπάρχει σε κανένα evaluation.

Πρέπει να συνδυάσεις τα πάντα και να ευχαριστήσεις τους πάντες.

Να ταιριάξεις το πλήρωμα με τις ανάγκες του πλοίου, το πλήρωμα μεταξύ τους και να βγει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι να γίνονται αλλαγές καθαρά και μόνο λόγω rotation και όχι λόγω προβλημάτων, όπως πχ poor performance ή προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.


Και εμείς από τη μεριά μας πρέπει να ψάχνουμε αυτό ακριβώς και όχι το τέλειο. Κανένας δε μπορεί να είναι τέλειος, ειδικά στη ναυτιλία, η οποία και σχετίζεται με ένα τεράστιο φάσμα γνώσεων και εξειδίκευσης.

Ίσως έτσι, να γίνει πιο εύκολο το να "γεμίσουμε" τα εναλλακτικά μας πλάνα και τη δεξαμενή μας με καλούς Ναυτικούς.

Αλλιώς, θα έχουμε έναν Πλοίαρχο ή Α’ Μηχανικό πολύ καλό για το operation, μέτριο για τον DPA, κακό για το τεχνικό, κάκιστο για το supply και super για το λογιστήριο.

Τι κάνουμε λοιπόν; Τον προσλαμβάνουμε ή όχι;



Απόφοιτος της αρχαιότερης σχολής, της Ύδρας, ξεκίνησα να ταξιδεύω το 2007, σαν δόκιμος καταστρώματος.

Τον Οκτώβριο του 2017, ξεμπαρκάροντας μετά από μπάρκο 8 μηνών και αντικρίζοντας στο αεροδρόμιο τον, δύο ετών πλέον, γιο μου, πάρθηκε μέσα μου και η απόφαση ότι πρέπει να σταματήσω να λείπω τόσο πολύ από το σπίτι. Να σταματήσω όμως και να μείνω κοντά σε αυτό το μικρόβιο της ναυτιλίας.

Έτσι ξεκίνησα σαν Marine στην αρχή, και πλέον συνεχίζω σαν Crew Manager / Marine Manager.

Αυτή την περίοδο, εκτός από την εργασία μου, ασχολούμαι και με τις μεταπτυχιακές σπουδές μου.






Comments


bottom of page