Ο Δημήτρης Βρανάς γεννήθηκε στον Πειραιά.
Μεγάλωσε ανάμεσα στα χρώματα και στους ήχους της θάλασσας.
Σε αυτήν μοιραία καταποντίζει και φυλά τις εικόνες του, τις σκέψεις του και τους διαμελισμένους πόθους του.
Από τα βάθη της ανασύρει εικόνες, θρυμματισμένες λέξεις, μελωδίες, ανθρώπους, έτσι για να στέκεται όπου λανθάνει ο χρόνος.
Όπως ακριβώς σε μία φωτογραφία, όπου ο χρόνος παγιδεύεται.
Είναι αυτοδίδακτος.
Αντλεί τα θέματά μου από τη φθορά, τις σκηνές του δρόμου, τα αντικείμενα, τις φιγούρες, το χρώμα της σκουριάς, τα καρνάγια, τις προσόψεις, τις σκιές, τις λεπτομέρειες.
Ό,τι τον έλκει οπτικά και συναισθηματικά αυτομάτως μετατρέπεται σε πλάνο που απηχεί τους εσωτερικούς, υπόρρητους διαλόγους.
Πάντοτε ο κόσμος για εκείνον ήταν μία αμφισημία.
Άλλοτε μία όψη ποιητική, δεμένη και άλλοτε κατακερματισμένη από τη δυσαρμονία και τη μελαγχολία.
Με το πέρασμα του χρόνου οι αντιθέσεις του, οι εκκρεμότητές του, οι ματαιότητές του, οι παραλείψεις του σταμάτησαν να λογχίζουν την ύπαρξή του. Έγιναν η ουσία της. Τίποτα πια δεν θέλει να αποδείξει. Σταμάτησε να σκιαμαχεί με το παρελθόν.
Ζει με τα διακοσμητικά στις εξώπορτες, τις εικόνες των αποσυρμένων πλοίων, τις σιωπές του, τις εντάσεις του, τους φίλους του αλλά και με εκείνα τα λεπτά που απομονώνει στιγμιαίες εκφάνσεις των ανθρώπων.
Ξυπνά το πρωί και πάντα ψηλαφίζει τη μηχανή του δίπλα στο κρεβάτι του. Ακόμη την αρπάζει και ξεχύνεται στο δρόμο. Όπως τότε σχεδόν που ξεκίνησε. Στη δεκαετία του 1980.
Εντελώς ερασιτεχνικά στην αρχή και μετά από τις παροτρύνσεις του αγαπημένου του φίλου Χρήστου Κυριαζή επαγγελματικά.
Ήλθε η συνεργασία του με τον Παναγιώτη Ταμπαλή – εκδότη του περιοδικού ΚΑΤΟΙΚΙΑ, η συνεργασία του με τα περιοδικά του αρχιτεκτονικού και διακοσμητικού χώρου, οι τρεις ατομικές του εκθέσεις, η παρουσίαση στα Μέθανα και δημιούργησαν μία νέα πραγματικότητα που τον δικαίωσε. Μέσα από τον φακό της μηχανής του, με την καρδιά και το μυαλό του θα συνεχίσει να πειραματίζεται. Πάντα στο μαγικό χρόνο του 1/500 του δευτερολέπτου.
Όσο κρατά το κλικ μίας φωτογραφίας θα φτιάχνει νέους κώδικες, παραδοχές και κόσμους παράλληλους.
Mare Greco
Comments