top of page
MareGreco.com
  • Writer's pictureJoanna Makri

Ιάκωβος Χατζηδημητρίου: Η Άβυσσος περιγράφει την απύθμενη θάλασσα αλλά και την ψυχή του ανθρώπου.




Κύριε Χατζηδημητρίου, στο σονέτο 77 ο William Shakespeare γράφει: "Τα νιάτα πως διαβαίνουν θα σου πει ο καθρέφτης και το ρολόι πως φεύγουν οι ακριβές στιγμές σου."

Τι πιστεύετε εσείς; Tα ρολόγια απλώς μας ενημερώνουν για τον πολύτιμο χρόνο που περνά ή αποτελούν ένα κίνητρο για δημιουργία;


- Στην εποχή που ζούμε πιστεύω ότι ελάχιστοι πλέον είναι αυτοί που φορούν ρολόγια για να βλέπουν την ώρα. Αυτήν μπορείς να την δεις στο κινητό, στον υπολογιστή σου, στις πινακίδες στον δρόμο. Για τους περισσότερους είναι πλέον θέμα συνήθειας και στυλ και για τους λίγους είναι ψύχωση. Για μένα το ρολόι είναι μικρογραφία του ανθρώπινου ψυχισμού που αναζητά την ομορφιά στη δημιουργία. Ένα ρολόι μπορεί να συνδυάζει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ιστορική έμπνευση, εμπειρία εκατοντάδων ετών ωρολογοποιίας, καινοτόμες τεχνικές, όλα για κάτι το οποίο είναι πρακτικά άχρηστο στη σημερινή εποχή. Η προσπάθεια αυτή είναι νομίζω αυτό που με μάγεψε και με τράβηξε παραπάνω προς το χώρο αυτό.



Είστε ο ιδρυτής της Ianos Watches. Πώς γεννήθηκε η ιδέα της κατασκευής καταδυτικών ρολογιών;


- Ο καθένας πιστεύω - που έχει ασχοληθεί με ρολόγια - έχει αναρωτηθεί πως θα ήταν το τέλειο ρολόι για εκείνον και εγώ δεν αποτέλεσα την εξαίρεση. Ωστόσο, το να πω ότι είχα στο μυαλό μου την ίδρυση της Ianos Watches εξαρχής θα ήταν λάθος. Εγώ ουσιαστικά ξεκίνησα ανάποδα. Αντί να σκεφτώ το τι θέλω να κάνω, το branding, τη θέση του brand στην αγορά, το μάρκετινγκ, το business plan κτλ, άρχισα με το ρολόι σε μια προσπάθεια να αποτυπώσω αυτό που πίστευα εγώ ότι θα ήταν το τέλειο ρολόι μου χωρίς να με ενδιαφέρει απαραίτητα η πώληση του. Έτσι αποφάσισα να κάνω καταδυτικό ρολόι λόγω της παράδοσής μας στην κατάδυση και μετά από αρκετό καιρό στο drawing board, κατέληξα στο τελικό σχέδιο του Avyssos, το οποίο και παρουσίασα σε ορισμένους πρωτοκλασάτους reviewers ρολογιών οι οποίοι πίστεψαν στο concept και αποφάσισαν να το παρουσιάσουν στο κοινό τους. Από εκεί και μετά, its history που λένε!





Γιατί αποτέλεσε για εσάς πηγή έμπνευσης ο θεός Ιανός και θελήσατε να ταυτίσετε το brand name σας μαζί του;


- Μέσω της Ianos Watches θέλω να αναδείξω την πλούσια ιστορία μας μέσω της ωρολογοποιίας. Συνεπώς, ήθελα το όνομα του brand να έχει ένα συγκεκριμένο νόημα – αυτό του δεσίματος του παρελθόντος (της ιστορίας μας) με το παρόν και το μέλλον. Ο Ιανός ήταν ο πρώτος θεός των Ρωμαίων, και ως δικέφαλος έβλεπε ταυτόχρονα το παρελθόν και το μέλλον, ενώ ήταν και ο θεός των αρχών. Κάνοντας την αρχή μου και εγώ στο χώρο δεν μπορούσα να βρω πιο κατάλληλο όνομα από αυτό που να συνδυάζει τη ματιά στο παρελθόν με το βλέμμα προς το μέλλον.



Η άβυσσος μνημονεύεται στη Γένεση 1.2, στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης: «Η δε γη αόρατος, και ακατασκεύαστος και σκότος επάνω της αβύσσου, και πνεύμα Θεού επεφέρετο επάνω του ύδατος».

Είναι η άβυσσος ένας αχανής και μυστηριώδης χώρος; Η άγνωστη ψυχή; H αθέατη και απύθμενη θάλασσα;

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς ώστε να ονομάσετε Avyssos το μοντέλο του ρολογιού σας;


- Η λέξη Άβυσσος μου αρέσει επειδή ακριβώς μπορεί να περιγράψει και την απύθμενη θάλασσα αλλά και την ψυχή του ανθρώπου, ενώ συγκεκριμένα για τους Έλληνες πιστεύω ότι εκφράζει και την σχέση μας με την θάλασσα. Αυτό το αιώνιο κάλεσμα προς αυτήν, άλλοτε ήρεμο και συμβιωτικό, άλλοτε φουρτουνιασμένο και επιθετικό αλλά πάντοτε ισχυρό.



Πώς συνυπάρχουν το παρελθόν, το παρόν, ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, οι συμιακές καμπανελόπετρες στα ρολόγια σας και αφηγούνται την ιστορία της ελληνικής κατάδυσης;

Θέλετε να μας εξηγήσετε;


- Θα έλεγα εύκολα! Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί ίσως το σημαντικότερο δείγμα αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, που θα είχε παραμείνει άγνωστος στον κόσμο εάν δεν τον είχαν ανελκύσει οι Συμιακοί σφουγγαράδες από τον πάτο της θάλασσας με μεγάλη προσπάθεια και αυτοθυσία. Συνεπώς, θεωρώ ότι όταν κάποιος αναφέρεται στην ιστορία της ανακάλυψης του μηχανισμού, οφείλει να αναφερθεί και στους ανθρώπους που έδωσαν τις περιουσίες και τις ζωές τους ακόμα για να έρθει ο μηχανισμός στην επιφάνεια και να μάθει ο κόσμος την ύπαρξή του.







Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Avyssos;


- Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Avyssos πιστεύω ότι είναι η ειλικρίνεια του. Δεν προσπαθεί να είναι κάτι που δεν είναι. Δεν είναι αντίγραφο άλλου ρολογιού, δεν προσπαθεί να προσομοιάσει σε κάτι άλλο. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής καταδυτικής ιστορίας, όπως το αφηγούμαι εγώ μέσω ενός μοντέρνου καταδυτικού ρολογιού – κάτι ιδιαίτερο και καινοτομικό, καμωμένο με πάθος και σεβασμό.



Από το πάθος στην καριέρα: Ποιά είναι η διαδρομή;


- Θα ακουστεί κάπως μακάβριο αλλά δεν είναι. Η έντονη αίσθηση της αβεβαιότητας του αύριο και ο φόβος της μετάνοιας. Όταν τελείωσα το σχέδιο του Άβυσσος είχα 2 επιλογές. Να μην το προχωρήσω ή να το προχωρήσω. Η σκέψη του να μετανιώνω στο μέλλον επειδή δεν τόλμησα να κάνω κάτι ήταν τόσο τρομακτική που προτίμησα να το κάνω με το ρίσκο της αποτυχίας. Άλλωστε, ποτέ δεν θα μάθεις αν δεν το κάνεις...



Πιστεύετε ότι πέραν της χρηστικής σημασίας τους – την καταμέτρηση χρόνου – τα ρολόγια είναι μικρά έργα τέχνης που αντανακλούν το προσωπικό στυλ ενός εκάστου;


- Θα αντιστρέψω το ερώτημα. Εγώ θα ρώταγα αν χρειάζεται τα ρολόγια να έχουν χρηστική σημασία, και θα απαντούσα, όχι απαραίτητα. Τα ρολόγια για μένα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μηχανές καταμέτρησης χρόνου, τόσο όσο θα έλεγα ότι το τελευταίο που κάνουν είναι αυτό, ειδικά τα μηχανικά ρολόγια υψηλής ωρολογοποιίας. Άλλωστε δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο αντικείμενο που να θέλει ο ιδιοκτήτης του τόσο πολύ να βλέπει το μηχανισμό (εξ ου και τα open case back watches). Ο συνδυασμός σχεδιασμού, πολυπλοκότητας μηχανισμού, χειροποίητων λεπτομερειών, ιστορικής συνέχειας, υψηλής τεχνικής, καινοτόμων τρόπων κατασκευής κτλ είναι αυτό που τραβάει και θα τραβάει τον κόσμο πιστεύω στο χώρο.





Υπάρχει χώρος για την Ianos Watches στην διεθνή αγορά;


- Φυσικά και υπάρχει. Η Ianos Watches συνδυάζει την ελληνική ιστορία και παράδοση με τον μοντέρνο σχεδιασμό, προσφέροντας κάτι που νομίζω ότι δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο σε ένα άκρως δελεαστικό πακέτο. Όταν προσφέρεις κάτι τόσο διαφορετικό και ενδιαφέρον, πιστεύω θα υπάρχει πάντα αγορά γι’ αυτό.



Οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα που εκλύονται από το δάγκωμα, την γεύση και τα αρώματα ενός μικρού μπισκότου με γεύση λεμονιού (μαντλέν) κατακλύζουν τον Marcel Proust στην αρχή του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» και ίσως είναι η πιο καλή έμμεση εμπειρία της λειτουργίας της μνήμης.

Τα δικά σας ρολόγια έχετε ποτέ ονειρευτεί να αποτελούν μία αφορμή για ανάκληση αναμνήσεων στο μέλλον κύριε Χατζηδημητρίου;


- Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο μου επίτευγμα! Θα ήθελα τα ρολόγια μου να φοριούνται και να ακολουθούν αυτόν που τα φοράει σε όλα τα στάδια της ζωής του, και γιατί όχι να δίνονται και ως δώρα στις επόμενες γενιές. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο ως προς αυτό αφού έχω ήδη ενημερωθεί ότι μερικά ρολόγια μας έχουν αγοραστεί ως δώρα. Επίσης είναι πολύ συγκινητικό να ακούς, ειδικά από ξένους πελάτες ότι αγόρασαν το ρολόι επειδή τους θύμισε μια προσωπική τους εμπειρία από Ελλάδα!



Κύριε Χατζηδημητρίου, σας ευχαριστώ θερμά!

Ιωάννα Μακρή Mάρτιος 2020





O Iάκωβος Χατζηδημητρίου, ιδρυτής της Ιanos Watches, αποφοίτησε το 1999 από το Κολλέγιο Αθηνών. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής (LLB) από το Warwick University και (LLM – Master of Laws) από το London School of Economics and Political Science.

Aσκεί ενεργή δικηγορία στον Πειραιά, στον Nαυτιλιακό Tομέα.




bottom of page